Direktlänk till inlägg 5 september 2017

Snabbavveckla går igenom skatt vid försäljning AB

Av Bengt Andersson - 5 september 2017 20:21

SÄLJA FÖRETAG
 
SKATT VID FÖRSÄLJNING AV DITT FÅMANSFÖRETAG
 

Om du som fysisk person (privatperson) säljer ditt fåmansföretag och dina aktier är kvalificerade så skall en viss del av vinsten beskattas i inkomstslaget tjänst och en viss del i inkomstslaget kapital. Detta i enlighet med de så kallade 3:12-reglerna. Du använder blankett K10 för att deklarera försäljningen.

Försäljningen skall tas upp i deklarationen det år då du skriver bindande avtal och försäljningssumman fastställs. Om din försäljning även omfattas av en tilläggsersättning (som t ex baseras på de kommande årens resultat) så skall denna tilläggsersättning deklareras vid tidpunkten då den blir känd men du får tillämpa de skatteregler som gällde vid tillfället då du ursprungligen sålde aktierna.

 
HUR BERÄKNAS VINSTEN NÄR JAG SÄLJER MITT FÖRETAG?

Din kapitalvinst på kvalificerade aktier beräknas enligt 3:12-reglerna på följande vis:        Vinst = Försäljningspris – Omkostnadsbelopp

 Omkostnadsbelopp = din anskaffningskostnad för aktierna + ovillkorade aktieägartillskott
 

 
HUR BERÄKNAS SKATTEN NÄR JAG SÄLJER MITT FÖRETAG?

Enkelt uttryckt delas din vinst upp i tre möjliga delar:

Del 1; Ditt gränsbelopp, skatt 20 %
Del 2; Tjänstebeskattad del, dock max 100 inkomstbasbelopp, skatt ca 58 %
Del 3; Kapitalbeskattad del, skatt 30 %


Från kapitalvinsten får du först avräkna ditt gränsbelopp, därpå följande 100 inkomstbasbelopp beskattas som inkomst av tjänst och resterande summa överstigande 100 inkomstbasbelopp beskattas som inkomst av kapital.

Exempel, skatt på kvalificerade aktier

Du säljer ditt fåmansföretag för 8 000 000 kr. Ditt omkostnadsbelopp är 100 000 kr. Ditt gränsbelopp (sparad utdelning mm) är 175 000 kr. Försäljningen sker 2017.

Beräkning av skatt

Din vinst = (8 000 000 kr – 100 000 kr) = 7 900 000 kr

Skatt på Del 1, gränsbelopp = (175 000 kr * 20 %) = 35 000 kr

Skatt på Del 2, 100 inkomstbasbelopp = (6 150 000 kr * 60 %) = 3 690 000 kr

Skatt på Del 3 = ((7 900 000 kr – 175 000 kr – 6 150 000 kr) * 30 %) = 472 500 kr

Summa skatt: 4 197 500 kr (motsvarar i detta exempel en effektiv skatt om 53 %)

Som framgår i detta exempel tenderar alltså hälften av ditt livsverk att försvinna i form av skatter när du säljer ditt fåmansföretag. Detta är dessutom en form av dubbelbeskattning eftersom bolagets egna pengar redan är beskattade.

Om dina aktier i ditt fåmansbolag inte är kvalificerade är skatten på kapitalvinst och utdelning 25 % (5/6 av underlaget beskattas med kapitalskattesats 30 % vilket ger en effektiv skattesats om 25 %).
 

 
HUR KAN JAG MINSKA SKATTEN VID FÖRSÄLJNINGEN AV MITT FÅMANSFÖRETAG?

Om aktierna i ditt fåmansföretag betraktas som kvalificerade kan skatten variera mellan 20 och 58 procent. I annat fall är skatten 25 procent av en utdelning eller vinst vid en försäljning. Det finns flera olika metoder för att minska skatten på lagligt vis när du säljer ditt fåmansbolag. Nedan finner du en kort redogörelse för några varianter.

 

Metod 1: Ackumulerad inkomst

Genom att fördela en inkomst över flera år minskar marginalskatten som uppstår när du säljer aktierna i ditt bolag. Om inkomsten hänför sig till minst två år så kan du ansöka om att fördela inkomsten på flera år, dock högst 10 år. Om du inte kan visa hur många år inkomsten avser fördelas den på tre år. Du ansöker om s k särskild skatteberäkning i din självdeklaration under ”Övriga upplysningar”.

Den här metoden lönar sig främst att använda om värdet på ditt bolag understiger ca 2 mkr. Om värdet på ditt bolag är högre än så, gå vidare och läs om övriga metoder att minska skatten.

 


Metod 2: Se till att dina aktier är okvalificerade

Eftersom icke kvalificerade aktier endast beskattas med 25 % så kan mycket skatt sparas. Reglerna som avgör om dina aktier i ditt bolag är kvalificerade eller ej:

                  • Huvudregel

Aktierna är kvalificerade om du eller någon närstående (se definition ovan) äger aktier i bolag samt har varit verksam i företaget i betydande omfattning under den senaste femårsperioden.

                   • Specialregel

Aktierna anses även vara kvalificerade om du eller någon närstående under femårsperioden före försäljningen varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag i vilket bolaget äger aktier.

                    • Undantag

Aktierna är inte kvalificerade om det finns ägare som varken är närstående eller verksamma i företaget, med innehav uppgående till minst 30 procent. Aktierna är heller inte kvalificerade om du kan åberopa särskilda omständigheter eller att vare sig du eller någon närstående har haft sådana uppgifter att det har haft betydelse för vinstgenereringen för företaget och att marknadsmässig lön har betalts.

Hur gör jag då för att mina aktier i mitt bolag inte längre skall anses vara kvalificerade?

Lösning 2a: Utomståendemetoden

Om utomstående (definition: ej verksamma i företaget och ej heller närstående till personer som är verksamma i företaget) äger minst 30 % av aktierna i företaget så anses inte dina aktier vara kvalificerade.   

                        Resultat : skatten sänks till 25 %

 Lösning 2b: 5:25-regeln, vänta fem år

Om du väljer att upphöra med att vara verksam i ditt bolag så tar det fem (5) hela kalenderår att ”avkvalificera” ditt aktieinnehav. Du låter således ditt bolag bli passivt, bolaget läggs i träda. Den här metoden går under olika namn, t ex ”5:25-regeln”, ”karensbolag” eller ”trädabolag”. Om du t ex upphör att vara verksam i ditt bolag från och med den 1 januari 2017 så anses dina aktier vara icke kvalificerade från och med den 1 januari 2022. Under de fem åren då ditt bolag ligger i träda kan du årligen lyfta utdelning med schablonbelopp (2,75 inkomstbasbelopp) till en skatt om 20 %.

OBS! Om du fortsätter att bedriva likartad verksamhet i ett annat bolag så kommer inte ditt trädabolag att anses ligga i träda.

Hur går jag tillväga för att göra om mitt bolag till ett ”5:25-bolag”?

Lösning 2b a): Trädabolag men ingen försäljning externt

Om ditt fåmansbolag redan innehåller stora kapitalsummor och du inte har för avsikt att sälja ditt bolag externt så kan du använda dig av ditt befintliga fåmansbolag och därmed lägga detta i träda. Det är av stor vikt att du själv inte är aktiv i bolaget. Bolaget upphör alltså med sin verksamhet och det vanligaste är att kapitalet i bolaget förvaltas diskretionärt av en bank under de fem år som bolaget skall ligga i träda. Därmed kan du inte beskyllas för att bidra till vinstgenereringen i bolaget under de fem åren.

 Lösning 2b b): Trädabolag och omstrukturering med hjälp av holdingbolag

Om du avser att sälja ditt bolag till en extern köpare så måste du först, för att kunna minska skatten på sikt, bilda ett nytt bolag, s k holdingbolag. Metodiken för att åstadkomma detta utan skatteavbränning är att bilda ett nytt bolag till vilket du säljer aktierna i ditt ursprungliga fåmansföretag. Därefter säljer ditt holdingbolag aktierna i rörelsebolaget. När ett aktiebolag säljer s k näringsbetingade aktier utgår nämligen ingen skatt. Dessa regler (24 kap. 13-16 § IL) medför att såväl utdelningar som kapitalvinster på näringsbetingade aktier är skattefria för ägarföretaget (= holdingbolaget). 

Även om ditt bolag är värt åtskilliga miljoner kronor så äger du enligt svensk lagstiftning rätt att sälja aktierna för underpris till ditt nyetablerade holdingbolag. Därefter kan holdingbolaget sälja aktierna i ditt fåmansbolag till en extern köpare. Kapitalet hamnar då i holdingbolaget varefter det förvaltas diskretionärt i fem år. Därefter kan du tillgodogöra dig kapitalet.

                  Resultat : efter fem år sänks skatten till 25 %

 

 
 

Exempel 1, holdingbolag behövs ej
Antaganden:
Du äger ett fåmansbolag som innehåller 8 000 000 kr i form av vinstmedel från tidigare år (kallas ofta för ”balanserad vinst” eller ”fritt eget kapital” i din balansräkning). Ditt omkostnadsbelopp uppgår till 100 000 kr och ditt gränsbelopp är 175 000 kr. Om du avslutar ditt bolag utan planering blir din skatt 4 197 500 kr (se exakta beräkningar i exemplet ovan).

För att minska skatten lägger du ditt bolag i träda. Under varje enskilt år lyfter du schablonutdelning, f n ca 160 000 kr per år. Efter fem år likviderar du ditt bolag. Skatten blir totalt ca 2 000 000 kr, d v s du har sänkt skatten med hälften och får i detta exempel ca 2 mkr mer i plånboken.

 
 
 
 

Så här kan vi på Snabbavveckla hjälpa dig:
Vi ansvarar för hela processen som syftar till att ditt bolag blir passivt, att du följer de förhållandevis komplicerade lagregler som gäller inom detta område, att du inte är verksam i ditt bolag i betydande omfattning, att det upprättas diskretionära förvaltningsavtal mm.

Kontakta oss gärna för mer information eller för att boka möte.

 
 
 

Exempel 2, omstrukturering med hjälp av holdingbolag
Antaganden:
Du äger ett fåmansbolag som du uppskattar kan säljas till en extern köpare för 10 mkr. Ditt omkostnadsbelopp uppgår till 100 000 kr. Om du säljer ditt bolag utan planering blir din skatt 4 197 500 kr.

För att minska skatten bildar vi ett nytt aktiebolag, s k holdingbolag, för din räkning. Därefter säljer du dina aktier i ditt fåmansbolag för 100 000 kr (=ditt omkostnadsbelopp) till ditt holdingbolag. Denna underprisöverlåtelse är fullt tillåten enligt svensk lag (23 kap. Inkomstskattelagen). Ditt holdingbolag äger nu 100 % i ett dotterbolag. Därefter säljer ditt holdingbolag aktierna i dotterbolaget till en extern köpare för 10 mkr. Eftersom denna försäljning avser näringsbetingade aktier sker ingen beskattning, d v s ditt holdingbolag erhåller 10 mkr utan skatteavbränning. Nästa steg blir att du lägger ditt holdingbolag i träda i fem år. Kapitalet förvaltas diskretionärt av en bank varvid du inte kan beskyllas för att vara aktiv i betydande omfattning. Under varje enskilt år lyfter du schablonutdelning, f n ca 160 000 kr per år. Efter fem år likviderar du ditt bolag. Din totala skatt under/efter dessa fem år blir då ca 2 mkr. Din planering har alltså resulterat i att du erhåller ca 2 mkr mer i plånboken.

 
 
 
 

Så kan vi på Snabbavveckla hjälpa dig:
Vi ansvarar för hela processen och omstrukturerar ditt ägande, vi bildar ett holdingbolag för din räkning, vi bistår dig med att lägga bolaget passivt, att du följer de förhållandevis komplicerade lagregler som gäller inom detta område, att du inte är verksam i ditt bolag i betydande omfattning, att det upprättas diskretionära förvaltningsavtal mm. 

Kontakta oss gärna för mer information eller för att boka möte.

 
 


Fördelaktigt med utländskt holdingbolag
Även om du inte har för avsikt att själv bosätta dig utomlands så kan ditt 5:25-bolag vara ett utländskt holdingbolag. Med rätt planering uppstår därmed skattefördelar under de fem åren som ditt bolag ligger i träda eftersom skatten på bolagets årliga avkastning kan bli lägre i ett utländskt bolag. På grund av en dom i EG-domstolen ändrades svensk lagstiftning från och med den 1 januari 2008 så att det numera är möjligt för dig som företagare att göra en underprisöverlåtelse även till ett av dig ägt bolag som har sitt säte inom EU/EES. Ett intressant land att förlägga sitt holdingbolag till är exempelvis Cypern. Skatten på värdepappersvinster i ett cypriotiskt holdingbolag är i flertalet fall noll procent. Att jämföra med ett svenskt holdingbolag där skatten är 22 %.

Antag t ex att du avser att sälja ditt fåmansbolag för 10 mkr. Genom vår försorg omstruktureras ditt ägande till ett holdingbolag. Om vi antar att den årliga avkastningen på kapitalförvaltningen uppgår till 5 % så blir skillnaden betydande under de fem år som bolaget ligger i träda. Med ränta-på-ränta blir det ackumulerade värdet ca 600-700 000 kr högre i ett cypriotiskt holdingbolag jämfört med ett svenskt holdingbolag. Ju högre årlig avkastning, desto större fördel för det cypriotiska holdingbolaget. Det är väldigt viktigt att ditt utländska holdingbolag utgör en verklig etablering. Kapitalförvaltning är exempel på ”riktig” verksamhet och vi är därför ytterst noggranna med att i dessa fall se till att det rör sig om sådan verksamhet. Precis som i tidigare exempel sköts förvaltningen diskretionärt av en bank. Vi har under årens lopp valt ut några banker som vi med stort förtroende kan rekommendera i dessa sammanhang.
 

 
 

Så kan vi på Snabbavveckla hjälpa dig:
Vi ansvarar för hela processen och omstrukturerar ditt ägande, vi bildar ett cypriotiskt holdingbolag för din räkning, vi genomför underprisöverlåtelse, vi bistår dig med att lägga bolaget passivt, att du följer de förhållandevis komplicerade lagregler som gäller inom detta område, att du inte är verksam i ditt bolag i betydande omfattning, att det är en verklig etablering, att det upprättas diskretionära förvaltningsavtal mm.

Kontakta oss gärna för mer information eller för att boka möte.

 
 

Kan skatten sänkas ytterligare jämfört med 5:25-regeln?
Ja, skatten kan till och med bli noll (0 %) om du väljer att flytta utomlands.

Metod 3: Flytta utomlands
 

Det skall sägas på en gång. En utlandsflytt är ett väldigt stort steg att ta och om du väljer denna väg så bör det inte enbart vara skatten som får dig att flytta.

Metodiken är snarlik den som beskrivits ovan, d v s vi omstrukturerar ditt ägande så att du äger ditt svenska fåmansbolag via ett utländskt holdingbolag. Om du avser att flytta utomlands så måste ditt holdingbolag vara beläget utanför Sverige (men inom EU/EES). Återigen väljer du att tillämpa de fördelaktiga svenska reglerna avseende underprisöverlåtelser som alltså tillåter dig att sälja in ditt värdefulla bolag till ett nybildat utländskt holdingbolag till ett lågt pris. Oavsett om du äger ett fåmansbolag som redan innehåller stora kapitaltillgångar eller om de stora värdena uppstår när du säljer ditt fåmansbolag till en extern köpare så är det alltså väldigt viktigt att du använder dig av ett utländskt holdingbolag.
 

 
 

Exempel 3a, ditt fåmansbolag innehåller redan stora kapitaltillgångar
Om ditt bolag t ex innehåller 8 mkr i beskattade vinstmedel så bildar vi ett utländskt holdingbolag för din räkning. Via en underprisöverlåtelse äger du det svenska fåmansbolaget via ditt nya holdingbolag. Ditt kapitalstarka svenska bolag delar därefter upp sina beskattade vinstmedel till det utländska holdingbolaget. Enligt svensk lagstiftning är en sådan utdelning skattefri (24 kap 17 IL) eftersom det rör sig om näringsbetingade aktier (onoterade aktier). Ditt svenska fåmansbolag kan därefter läggas ned, det innehåller ju inga tillgångar längre. I ditt utlänska holdingbolag bedrivs därefter kapitalförvaltningsverksamhet, vilket sköts på diskretionär basis av en bank. Det är även viktigt att bolagets ledning finns i det land där bolaget har sitt säte. Så länge du är bosatt i Sverige får du inte sköta bolaget eftersom man annars kommer att anse att bolaget drivs från Sverige, vilket i sin tur resulterar i att svensk bolagsskatt skall uttas på vinsten i holdingbolaget.

 
 
 


Om din utflyttning från Sverige är fullständig och du blir begränsat skattskyldig (läs mer om begränsad skattskyldighet) i Sverige kan du så småningom tillgodogöra dig kapitalet i ditt utländska holdingbolag. Skatten blir då ett resultat av vilket land som du har valt att bosätta dig i samt vilken metod du tillämpar (kapitalvinst, utdelning etc). Om du använder vår beräkningsmodell så kommer vi att redovisa skatteeffekten i några populära länder där skatten till och med blir så låg som noll (0) procent när du som företagare flyttar utomlands.
 

 
 

Exempel 3b, ditt fåmansbolag skall säljas till extern köpare

I detta exempel avser du att sälja ditt företag externt. Vi omstrukturerar ditt ägande med hjälp av ett utländskt holdingbolag till vilket du säljer in aktierna i ditt bolag för underpris. Om ditt bolag innehåller beskattade vinstmedel så sker utdelning av dessa tillgångar skattefritt till ditt holdingbolag (se exempel 3a ovan). Du väljer nu att sälja ditt bolag till en extern köpare. Prislappen, t ex 10 mkr, hamnar då skattefritt i ditt utländska holdingbolag. Detta eftersom försäljningen avser näringsbetingade (onoterade) aktier. Du bosätter dig utomlands och ser samtidigt till att du blir begränsat skattskyldig i Sverige (län, begränsat skattskyldig). Eftersom du flyttar utomlands behöver du inte lägga ditt bolag i träda i fem år men det är ändå av stor vikt att du avvaktar lämplig tid innan du väljer att tillgodogöra dig medel från ditt utländska holdingbolag. Ditt holdingbolag, vars verksamhet består i att förvalta kapital, måste vara en verklig etablering.

Skatten kommer så småningom att bli ett resultat av vilket land som du har valt att bosätta dig i samt vilken metod du tillämpar (kapitalvinst, utdelning etc). Om du använder vår beräkningsmodell (länk, beräkning företag) så kommer vi att redovisa skatteeffekten i några populära länder där skatten till och med blir så låg som noll (0) procent när du som företagare flyttar utomlands.

         Resultat : skatten kan sänkas ända ner till noll (0) procent
 

 
 
 
 


Så kan vi på Snabbavveckla hjälpa dig:
En totallösning där vi ansvarar för hela processen och omstrukturerar ditt ägande, vi bildar ett utländskt holdingbolag för din räkning, vi genomför underprisöverlåtelse, att du följer de förhållandevis komplicerade lagregler som gäller inom detta område, att du inte är verksam i ditt bolag, att det är en verklig etablering, att det upprättas diskretionära förvaltningsavtal mm. Vidare bistår vi dig med din skattemässiga utflyttning från Sverige, kontakter med Skatteverket, yrkanden, bosättningsutredningar, privata skattefrågor mm. 

Kontakta oss gärna för mer information eller för att boka möte.


Bengt Andersson


Snabbavveckla.se
 

 
 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Andersson - 11 september 2017 10:11

Handläggingstiden för Autoärenden förlängs från 1 timme till 48 timmar... Även för oss på snabbavveckla. Antalet företagskapningar ökar och bedragarna blir smartare, en del har satt i system att lura ombud att skriva över företag på dom för att k...

Av Bengt Andersson - 6 september 2017 12:51

Ökat nyföretagande i augusti   I augusti ökade nyföretagandet i landet med 13,4 procent. Totalt nyregistrerades 618 fler företag i augusti i år jämfört med samma månad förra året. Antalet nya aktiebolag ökade med 9,5 procent. Nyregistrering...

Av Bengt Andersson - 6 september 2017 11:12

Senast 1 Februari måste verklig huvudman anmälas.   Vad är en verklig huvudman? En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar exempelvis ett företag eller en förening. En verklig huvudman kan också vara den eller...

Av Bengt Andersson - 6 september 2017 09:18

Skillnaden Mellan snabbavveckling och fusion? snabbavveckla.se utreder begreppen.   Snabbavveckling innebär i praktiken att du säljer ditt Aktiebolag för substansvärdet. Dvs att när sista fakturan är betald och  sista inkasserad, då kvarstår ...

Av Bengt Andersson - 6 september 2017 08:33

Starta om med nytt organisationsnummer? Snabbavveckla listar fördelarna.   Affärsidén håller, men ni har hamnat i likviditetsproblem pga något oförutsett. Snabbavveckla.se hjälper er bort med ert gamla AB och ser till att ni får ett nytt fris...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards